top of page

DNS
Dinamička neuromuskularna stabilizacija

Fizikalna terapija

DNS je jedinstvena strategija rehabilitacije temeljena na principima razvojne kineziologije te neurofiziološkim i biomehaničkim aspektima sazrijevanja posturalno-lokomotornog sustava.

DNS djeluje tako da stimulira središnji živčani sustav da ponovno obučava neurofiziološki aspekt sustava za kretanje. To omogućuje idealnu stabilizaciju kralježnice i zglobova ekstremiteta i dovodi do poboljšanih obrazaca pokreta i obnavljanja disfunkcionalnih dijelova tijela. Zbog ciljeva i specifičnog pristupa DNS se ne preporuča samo bolesnim osobama s određenim deficitima i oštećenjima već i zdravoj populaciji, sportašima i rekreativcima, djeci, odraslima, tjelesno neaktivnima.

KAKO DNS MOŽE POMOĆI

Radi se o dinamičkoj stabilizaciji koja je bazirana na razvojnoj kineziologiji (razvoju djeteta do godine dana starosti). Ako pratite razvoj djece od njihovog rođenja do navršene godine dana života, uočit ćete da sva djeca (ukoliko nemaju neurorazvojni poremećaj ili neki drugi poremećaj u razvoju) imaju iste položaje koje zauzimaju, iste pokrete koje usvajaju, isti cilj kojem teže, a to je kretanje i uspravljanje na dvije noge.

Da bi dijete moglo prohodati na dvije noge, mora imati stabilan trup koji će se oduprijeti sili gravitacije. U DNS-u se govori o pojmu ”central stability for distal mobility” (centralna stabilnost za distalnu mobilnost). Ako je trup stabilan, ekstremiteti se mogu kretati bez ograničenja te lakše proizvesti silu potrebnu za izvođenje pokreta. Kod sportaša ovo pomaže kod prevencije ozljeda i veće snage.

DNS vježbe se koriste kod: smanjenog mišićnog tonusa, problema sa kralježnicom (protruzijom, ekstruzijom, skoliozom, povećanom kifozom i lordozom), sportaša (prevencija ozljeda i povećavanje sportskih performansi-snaga, izdržljivost, stabilnost, funkcionalnost pokreta…)

Metoda se temelji na sinkronizaciji pokreta i disanja kroz stvaranje intraabdominalnog tlaka i sinergističku aktivaciju dubokih mišića stabilizatora trupa po čemu je metoda i dobila ime.

DNS koristimo kod:

  • Bolova u leđima

  • Skolioze

  • Kifoze

  • Pojačane lumbalne lordoze

  • Protruzije i ekstruzije diskova

  • Kao prevencija od nastanka gore navedenih problema

  • Za održavanje higijene kralježnice u svakodnevnom funkcioniranju

  • Kod sportaša kao priprema kralježnice za veće fizičke napore

bottom of page